Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark

MAGYAR NÉPMESE NAPJA 2017.

Esemény kezdete:2017. szeptember 29.
A MESE arról szólt…
„… a világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos, amivel el kell jutni az Üveghegy elé, s aki az Üveghegy elé akar jutni, annak ismernie kell testvérét, anyját, nagyapját, tudnia kell, hogy az Üveghegy vára mindenki előtt nyitva áll, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá. /Lázár Ervin/
A népmesékkel üzenetet kapunk és továbbítunk. Mesélhetünk, csak azért, hogy egy jót nevessünk, vagy azért, hogy a mesehősök segítségével felismerjük, hogy a céljaink eléréséhez szükség van kitartásra és bátorságra. A népmesékből megismerhetjük, hogy mit jelent a család, a közösség, a barátság, mi a félelem és bátorság. Mesélnek a jóról és a rosszról, a tudásról és a leleményességről, hogyan becsüljük meg egymást, építsünk bizalmat, törődjünk másokkal és segítsünk egymásnak. A meséhez kell egy biztonságos, jó hely, ahol a szó lélektől lélekig szállhat és egymásba fonódhatnak a tekintetek.
A Magyar Népmese Napja alkalmából a Felsőzsolcai Közművelődési Intézet és Városi Könyvtár Népmesemondó Találkozót szervezett a felsőzsolcai nevelési-oktatási intézmények óvodásai és kisiskolásai részére. A gyerekek nagy izgalommal és sok gyakorlással készültek erre az alkalomra. Meséltek a kiskakas gyémánt félkrajcárjáról, a három selyp lányról és arról, hogy ha egyszer valaki hazudni mer, többet hitelt nem érdemel. Halottuk, hogyan nevettette meg a pásztor a szomorú királykisasszonyt, hogyan hozott szerencsét a székely fiúnak az egy szem borsó, hogyan szalasztotta el a szegény ember a szerencséjét, hogy az egy szem babból kinőtt égig érő mesefán teremnek a mesék és, hogy a só az ételben szinte észrevétlen, hiányára, csak akkor döbbenünk rá, ha ízetlen az étel. Ma is szükségünk van a népmeséinkre úgy, mint a sóra az ételben.
Mondjuk, hallgassuk, olvassuk és játsszuk, éljük a mesét! Áldozzunk időt, teremtsünk alkalmat, hogy örökéletű meséink hangján megszólalhasson a múlt és a jelen bölcsessége. Szólaljon meg a mese a maga hangján, hogy gazdagodhassunk tudással és csodatevő örömmel!
A Népmesemondó Találkozóról minden gyerek élményekkel és ajándékkal tért haza.
Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

  • 1623 – született Blaise Pascal francia filozófus, matematikus és fizikus

    1993 – elhunyt William Golding Nobel-díjas angol író, költő (A legyek ura, Papíremberek, A torony)
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00