Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark

Városunkról és magunkról

Az 1997-ben városi rangot kapott Felsőzsolca, hazánk egyik legváltozatosabb vidékének, a Borsod-Abaúj-Zemplén-i tájnak a része. Körülölelik a Zempléni-hegység pompás szépségű vulkánikus hegysorai, a Bükk-hegység párját ritkító karsztos tömege, itt szelídülnek a Cserhát lejtői, délen pedig a végtelen Alföld szegélye ad korlátlan röpülést a tekintetnek. Három folyó, a Bódva, a Sajó és a Hernád völgyeinek metszéspontjában fekszik, Miskolctól 4 km-re. A településsel kapcsolatos első írásos dokumentum 1280-ból származik, de az ásatások során előkerült leletek, tárgyi emlékek egyértelműen bizonyítják, hogy már a honfoglalás előtti évezredekben is éltek itt emberek.

Az első nyilvános könyvtár még a két világháború között létesült, alig száz kötettel, a római katolikus iskola szertárában. A háború alatt megsemmisült könyvtár 1949-ben támadt fel a falu néhány lelkes könyvbarátjának segítségével, és változatos utat bejárva, több alkalmas és alkalmatlan helyszín után érkezett meg méltó otthonába, a Bárczay-kastélyba. A XIX. században épült neoklasszicista épület 2001-től ad otthont a Városi Könyvtárnak, mely már nagyszerű adottságai révén a város kulturális és művészeti életének színterévé vált. Nem csupán könyvtári szolgáltatásokat kínál a város és környéke lakóinak, de állandó helytörténeti kiállításával, rendszeres időszaki kiállításokkal, hangversenyekkel, irodalmi és társadalmi rendezvényeivel, a nagyközönség számára nyitottságával a KULTÚRA HÁZA lett.

A Városi Könyvtár 2002. március 23-án ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a könyvtárhasználók előtt a megszépült, megújult kastélyépületben. Három helyiségben (felnőtt kölcsönző, gyermek- és ifjúsági részleg, olvasóterem), 173 m²-en, esztétikus, korszerű berendezéssel fogadja olvasóit, illetve a szolgáltatásait igénybe vevő látogatókat. Az olvasóterem tágas, csendes, kulturált környezetet biztosít a helyben használható könyvek lapozgatásához, a kutatómunkához, az informatikai eszközök használatához, a világhálón való böngészéshez.

A könyvtár közel 30 000 dokumentummal rendelkezik, elsősorban könyvekkel, de 1999-től gyűjt több tucat periodikát, továbbá hang- és képkazettákat, CD-ROM-okat. 2001-ben a Széchenyi-terv keretében egy nyertes pályázat segítségével, korszerű számítógépekkel és internethasználattal bővítette szolgáltatásait, ezzel letette az alapokat a világháló kiépítéséhez. 2010-ben ismét két sikeres pályázattal büszkélkedhet a könyvtár. A két Európai Uniós pályázattal, egyrészt lecserélhettük a mára már elavult számítógép parkot, másrészt a nyert összeg segítségével egyre több színvonalas, érdekes, hasznos programot, rendezvényt kínálhatunk Felsőzsolca lakosságának.

2001-ben, a hatékonyabb működés érdekében, Felsőzsolca Város Önkormányzata, Általános Művelődési Központba integrálta a település oktatási, nevelési és kulturális intézményeit.

2011-ben struktúraváltással az intézmény hivatalos elnevezése Felsőzsolcai Közművelődési Intézet és Városi Könyvtár.

A intézmény dolgozói:

Farkas Tünde Erzsébet mb. igazgató
Ormay Fanni könyvtáros
Dobos Szilvia  múzeumi munkatárs 
Viszózski Barnabásné  hivatalsegéd 
   

 

 

Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

  • A Föld napja

    1724 – született Immanuel Kant német filozófus

    1876 – született Bárány Róbert magyar származású Nobel-díjas svéd orvos
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00