Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark

 

Információ-Tudás" bázis Zsolcán "Szerezd meg és add tovább!"

 

TÁMOP – Társadalmi Megújulás Operatív Program, ennek a konstrukciónak kiemelt célja olyan szolgáltatások fejlesztése, amelyek elősegítik az egyenlő esélyű hozzáférést a nem formális (nem iskolarendszerű) és informális tanulás és képzés lehetőségeihez. Ezen belül a nyilvános könyvtárak szolgáltatásainak fejlesztése  keretében a web-alapú szolgáltatások lehetőségének biztosítását. (projekt vállalásai 1-3.)

Nagy hangsúlyt kapott ennek a projektnek a keretében az új lakossági rétegek bevonása a könyvtárhasználók körébe. (projekt vállalásai 10.) A pályázat egyik kiemelt célcsoportja a gyermek- és ifjúsági korosztály. Számukra a könyvtár a korai szocializáció és az iskoláskor alatti nevelés és képzés lehetőségét teremti meg. Számtalan ifjúságnak szervezett programok közül, vitathatatlanul a két napközis tábornak volt a legnagyobb sikere. 2010-ben képzőművészeti és irodalmi foglalkozásokkal telt az egy hét, még 2011-ben népi iparművészeti és kézműves alkotásokat készítettek a gyerekek. A szalmabábok és természetes anyagokból készült állatkák, az agyag edények és figurák, a textil bábok készítése közben repült az idő, alig akartak hazamenni és gyakori kérdés volt, mit fogunk alkotni jövőre? Nagy csalódást okoztunk azzal, hogy visszatartottuk az alkotásokat, az október 4-én nyíló kiállításra, de ígéretet kaptak arra, hogy ha már minden érdeklődő szülő, rokon, pedagógus, barát és iskolatárs megcsodálta a szép tárgyakat, utána mindenki hazaviheti. ( projekt vállalásai 4,5,8,9)

A  másik kiemelt célcsoport azok a felnőttek, akik számára hátrányos helyzetük miatt elengedhetetlen, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítsunk a kulturális szolgáltatásainkhoz. (projekt vállalásai 6,7)

„Információ-Tudás bázis Felsőzsolcán. Szerezd meg és add tovább!”

Ez az Európai Uniós pályázat címe, a projektgazda a Felsőzsolca Város Önkormányzata.   A  projekt  megvalósítása hivatalosan  2010 május 1-vel indult, de épphogy az előkészületeket elkezdte a könyvtár projektmenedzsere, a júniusi árvíz miatt több programot el kellett halasztani.

15,5 millió forint keretösszeg állt rendelkezésre a projekt megvalósítására, melyet folyamatosan a teljesítések és elszámolások  ütemében utal a pályáztató. Részletes költségvetési terv alapján dolgozik a könyvtár, melytől eltérni nem lehet, és arra kell fordítani minden fillért, amire megnyertük.

 

A projekt vállalásai (a teljesség igénye nélkül):

 1. az országos lelőhely-nyilvántartás elveihez igazodó elektronikus katalógus kialakítása (2011. június 30-ig megtörtént),
 2. feltöltés az MOKKA-ODR  adatbázisba (országos könyvtári katalógust kell elképzelni, amely az ország bármely részéből hozzáférhető) folyamatban van,
 3. könyvtári honlap kialakítása (megvalósult:  www.zsolcakonyvtar.hu)
 4. két alkalommal napközis alkotó tábor 6-10 éves felsőzsolcai gyerekeknek, (mindkettő megvalósult)
 5. kiállítások a táborokban készült alkotásokból,
 6. mentálhigiénés ismeretterjesztő előadássorozat,
 7. nevelési tanácsok kisgyermekkortól serdülőkorig (az utolsó előadás szeptember 14-én 16 órától),
 8. író-olvasó találkozók, műsoros estek, irodalmi előadóest (Balázs Ágnes, Eperjes Károly hogy csak néhány nevet említsek),
 9. zenés történelmi barangolás Dinnyés József daltulajdonossal (8 alkalommal, diákoknak és tanároknak elsősorban, de bárki meghallgathatta),
 10. Városi Könyvtárról egy népszerűsítő kiadvány, mely minden felsőzsolcai család postaládájába bekerült.

Eredetileg  2011 október 31-ig tartott a projekt, de az árvízre való tekintettel meghosszabbítását kértük december 31-ig.  Idén nyáron 2 hónapig nem voltak rendezvényeink, de könyvtárosaink nem pihentek, szervezték az őszi programokat. Szeptemberben lesznek még ismeretterjesztő előadások, köztük egy azoknak a szülőknek nyújt segítséget, akiknek serdülő korú gyermekeik vannak. Októberben egy természetgyógyászt hallgathatnak meg az érdeklődők az akupresszúrás pontok egészségvédő és vitalizáló szerepéről. Szintén októberben az „Összefogás a könyvtárakért” rendezvénysorozat keretében, a Bárczay-kastélyban nyitunk meg, a kézműves táborban készült alkotásokból egy kiállítást.  Kiemelném az október 7-ére tervezett jutalom kirándulást nyugdíjas könyvtárlátogatóinknak szervezzük, akiknek érdeklődésére mindig számíthattunk a projekt során, akik rendszeres résztvevői rendezvényeinknek, internetes tanfolyamainknak és olvasóink derék hadát képezik. 

Kérem a lakosságot, továbbra is látogassák a városi könyvtárat; rendezvényeit, előadásait, kiállításait. Könyvtárosaink mindenkit szeretettel várnak és minden igyekezetükkel, szaktudásukkal rendelkezésükre állnak továbbra is.

 

Zsolcai Hírmondó, XXII. évf. 9. sz.

 

_____________________________________________________________________________

 

Sok színes álmuk papírra került

 

A TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-es számú Európai Uniós pályázaton sikeresen vett részt a Városi Könyvtár, erről már többször hírt adtunk és beszámoltunk több sikeres, színes és hasznos programunkról, amit ebből a pénzből valósítottunk meg. Most egy újabbról adunk hírt: augusztus utolsó hetében 20 felsőzsolcai gyermeknek szerveztünk napközis alkotótábort.

Öt napon keresztül buzgólkodtak a gyerekek segítőikkel, neves művészek vezették be őket az alkotás nem könnyű, de annál csodálatosabb, felszabadító, önkifejező tevékenységébe.

 

„Kedved benned nevetve leltem!” – írták a gyerekek a közös alkotásban, az itt eltöltött napok ihletésében. Kell ehhez nekem, bármit is hozzátennem, hogy hogyan érezték magukat? Nem hiszem! Azért szeretném újra és újra megosztani mindenkivel nagy közös örömünket, azt a csodát, amit átéltünk közösen azokban a nehéz, egyébként sok-sok felnőtt gonddal, gyermek-félelemmel telt időkben. „Ez örökre nyomot fog hagyni a felsőzsolcai lakosok szívében. Főleg a kisebb gyerekek szívében!”- írta egy kisfiú, ott született történetében.

Azon a csípős augusztusi reggelen, húsz megtépázott gyermeki lélekkel találkoztunk. Első segítőnk, Pataki János festőművész nagy izgalommal, de a tőle megszokott jóságos, segítő szándékú szeretettel fogadta „kis művészpalántáit”. Szinte azonnal megtalálva velük a hangot – rejtett pedagógus vénája révén – észrevétlenül, azoknak a gyerekeknek is kezébe adta a színes ceruzát és az ecsetet, akik váltig állították, hogy semmiféle tehetséget nem éreznek a rajzolás iránt. Egy óra múlva meghallgatásra talált az a sok felnőtt számára is üzenet értékű mondata a művész úrnak: „szívedből rajzolj, fess, mindent csak onnan érdemes!” Egymás után születtek a szebbnél-szebb munkák, a gyerekek egyre felszabadultabban alkottak, közel 200, különböző technikával készült kép született. Ami még ennél is fontosabb, hogy ezeken a napokon sikerült a kisdiákok szeméből kivarázsolni a félelmet, a bizonytalanságot, ott azon az öt napon, a könyvtárban újra gondtalanul élhették meg gyermekségüket, szárnyalt a fantáziájuk, sok színes álmuk papírra került, boldogok voltak! Mi könyvtárosok, pedagógusok és művészek együtt örültünk velük, hogy jól érezték magukat és már azokban a napokban megfogalmazódott bennünk az igény, hogy erről az eseményről hírt kell adni a városnak. Első lépésként egy album született ALKOTÓTÁBOR 2010 címen, majd október 5-én megnyitottuk a kiállítást.

 

Pataki János elvállalta, hogy megtervezi, és saját kivitelezéssel megvalósítja, összerendezi, prezentálja a kiállítást. Még (igaz enyhe rábeszélésre) arra is hajlandó volt, hogy néhány odaillő, de „nagyonpatakis” munkáját együtt nyújtsa át a kis „művészekkel”. Az alkotások mellett megjelentette a gyermekek által behozott kedvenc játékokat, tárgyakat is, hangulatos játéksarkokat létrehozva és egyéb „őrültségeket”! Valljuk be, őt is nagyon megérintették a gyerekek, a hangulat, a velük töltött napok, „egy kicsit megtudtunk, bolondulni – szokta mondani.

 

Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy megosszam Önnel Pataki János néhány gondolatát, amit nekünk írt a kiállítás kapcsán: ”…Szívesen mondanám, hogy ilyen-olyan jól éreztem magam ezeknek a csodálatos gyermekeknek társaságában, de ez mind nem lenne elegendő. A valóságok mögött el- és kimondhatatlan titokzatos pillanatokat éltem, éltünk meg.

…Én személy szerint arra törekedtem, hogy ez a kis társaság, sok év múlva is úgy emlékezzen az alkotó napokra, mint egy álomszerű érzésre, ami soha-soha nem múlhat el.

A kicsikék szüleinek is köszönjük, akik velünk játszottak és segítették ennek a néhány órának a létrejöttét!”

 

Országos Családi Könyvtári Napok voltak október 4-10-ig, ennek keretében évek óta több rendkívüli rendezvénnyel is kedveskedünk a felsőzsolcai olvasóinknak.

Az idén az október 8-iki „Egy éjszaka a könyvtárban” eseményről szeretnék még hírt adni, amin 8 kisdiák vett részt két könyvtárossal illetve egy jogásszal. Nem mindennapi eseményről van szó, amikor meghirdettük az itt alvást a szülők, kissé idegenkedtek tőle, de a gyerekek vállalkozó kedve annál nagyobb volt. Este 7 órakor gyülekeztek a gyerekek, először egy könnyű vacsorával fogadtuk őket, majd különféle rejtvényekkel, kvízekkel igyekeztünk a nem létező álmot elhessenteni. Jogászunk szellemesen dolgozott fel néhány jogi problémát az ő szintjükön, aminek nagy sikere lett, sokat nevettek, viccelődtek és, hogy ez mind az éjszaka leple alatt történt, annál érdekesebb, rejtelmesebb volt.

Miért éjjel kérdezhetné sok szülő, illetve meg is kérdezte! Gyermekeink évtizedek óta egyre kevesebbet olvasnak, a könyvtárosok, pedagógusok egyre elképesztőbb dolgokat eszelnek ki, hogy ezen változtassanak, nos próbálkozunk, ez is egy ilyen volt! Egy kicsit bolondos éjszaka, melyen csábító oldalát mutatta a KÖNYVTÁR!

 

Zsolcai Hírmondó, XXI. évf. 23. sz.

 

_______________________________________________________________________________

 

Megvalósult könyvtárfejlesztés

 

Az ÁMK Városi Könyvtára 2010. június 30-ával lezárta a TIOP-1.2.3/09-es Európai Uniós pályázatát. A pályázat során sikerült a már elavulttá vált informatikai parkot kicserélni. Tapasztalataink alapján olvasóink, látogatóink szívesen használják az újonnan beszerzésre került multimédiás számítógépeket. A könyvtár által megrendezésre kerülő előadások is színvonalasabbá váltak, mivel már laptop és projektor segítségével lehetőségünk nyílt szemléletesebb ismertetők, rendezvények megtartására.

Fontos, hogy a kialakított Wifi hálózat segítségével a könyvtár területén bárki csatlakozhat ingyenesen az internethez. Ez a pályázat lehetővé tette, hogy fejlettebb, modernebb informatikai eszközök segítsék a felsőzsolcai lakosok, könyvtárlátogatók ismeretszerzését.

Reméljük, Ön is szeretné közelebbről is megismerni fejlesztéseinket!

 

Zsolcai Hírmondó, XXI. évf. 12. sz.

 

__________________________________________________________________________________

 

„Információ-Tudás” bázis Felsőzsolcán

„Szerezd meg és add tovább!”

 

Felsőzsolca Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-es számú Európai Uniós pályázatán sikeresen vett részt. Így az Általános Művelődési Központ Városi Könyvtára 15.558.914,- forintot nyert, könyvtári fejlesztések és rendezvények támogatására.

A projekt elsősorban azt a célt helyezi előtérbe, hogy a leszakadó térségek gyermek és felnőtt népessége is megismerje, használhassa a könyvtári stratégiai tervben megfogalmazott kulturális szolgáltatásokat. Ezzel lehetőséget teremthetünk az egyenlő esélyű hozzáférések biztosításához. Ez a réteg egy olyan környezetben nő fel, ahol könyvként csak a tankönyvet ismerik. A pályázat segítségével lehetőségünk nyílna egy ifjú nemzedék elindítására, akik már a könyvtárat otthonosan, tudatosan használnák ismeretszerzés és szórakozás céljából egyaránt. Célunk olyan rendezvények szervezése, lebonyolítása, melyek elősegítik a lakosság minél szélesebb rétegeinek bevonását Felsőzsolca kulturális életébe.

A project legfőbb fejlesztési céljának egy olyan saját interaktív honlap kialakítását tervezzük, ami a fejlesztett SZIKLA adatbázis segítségével interneten keresztül elérhetővé tenné a könyvtár dokumentum állományát. Kialakításra kerül egy kétnyelvű interaktív honlap, mely lehetővé tenné az elektronikus katalógusok, adatbázisok honlapról történő használatát. A terv megvalósulásával, a távhasználatok lehetősége nemcsak a telefonra korlátozódna, hanem a honlapra is kiterjedne.

Másik fontos elem a pályázat megvalósulásában a roma lakosság bevonása a könyvtári szolgáltatásokba, ezt a gyermekeknél író-olvasó táborokon keresztül, a felnőtt lakosságnál életvezetési és internet tanfolyam megtartásával tervezzük. Havi két alkalommal előadásokat, író olvasó találkozókat szerveznénk. A megnyert pályázati összeg lehetőséget biztosít, hogy egy olyan ismertetőt készítsünk, mely felkelti a lakosság érdeklődését könyvtárunk rendezvényei iránt.

Szeretnénk a halmozottan hátrányos felnőtt lakosságot "becsalogatni" a könyvtárba, és itt az őket érintő problémákról felvilágosító előadásokat tartani. Ilyen előadásokat mentálhigiénés és a Vöröskereszt által nyújtott szakemberek segítségével képzelünk el. Az előadás részét képezné a témát átfogó könyvek ismertetése is. Ezen ismeretek megszerzésével olyan előnyökhöz juthatnának, amelyek befolyásolják életvezetésüket, gyermekeikhez való viszonyukat, és a munkaerőpiac megismerését is elősegítené.

Általános iskolás gyermekek részére író-olvasó tábort szervezünk, mely során közismert, művészekkel, alkotókkal ismerkednének meg a gyermekek, akik műveikkel, hőseikkel példaképül szolgálhatnak életük során. Reményeink szerint az előadók abban is segítséget nyújtanak, hogy a gyermekek egyaránt megismerhessék a magyar és a roma kultúrát. A tábor abban is segítségükre lesz, hogy felkelti érdeklődésüket a olvasás, az ismeretszerzés iránt.

Reméljük, pályázati elképzeléseinkkel egy olyan átfogó célt sikerült megfogalmaznunk és megvalósítanunk, melyet örömmel fogad Felsőzsolca egész lakossága óvodástól a szép korúakig.

 

Zsolcai Hírmondó, XXI. évf. 9.sz.

 

_______________________________________________________________________________

 

Fejlesztések könyvtárunkban

 

Örömmel tudatjuk a felsőzsolcai lakosokkal, hogy 2010. április 1-jétől a TIOP-1.2.3/09-es Európai Uniós pályázatnak köszönhetően az ÁMK Városi Könyvtárának számítógépparkja megújult. Az új multimédiás számítógépeket mostantól minden érdeklődő használhatja, dolgozhat rajta. A számítógépeket a Windows 7 elnevezésű szoftver teszi felhasználóbaráttá. A pályázat könyvtárunk  szolgáltatásait is bővítette, mivel már A3-as szkenneléssel és a gyengénlátók számára olvasógép használatával is az érdeklődők rendelkezésre állunk. A laptoppal rendelkező könyvtárhasználók ingyen használhatják a könyvtár internethálózatát az újonnan kiépített Wifi hálózaton keresztül.

Az újonnan beszerzésre került gépekkel igény szerint felhasználói tanfolyamatot tartunk.

Minden kedves felsőzsolcai lakost szeretettel várunk könyvtárunkba!

 

Zsolcai Hírmondó, XXI. évf. 8. sz.

 

_____________________________________________________________________

 

Gazdagodik könyvtárunk

 

Az Általános Művelődési Központ Városi Könyvtára 2009. év második felében az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belüla  TIOP-1.2.3/09.-es számú Európai Uniós pályázaton sikeresen vett részt. Ennek során a mezőkövesdi Városi Könyvtárral konzorciumban nyert 8 millió forintot, melyből 4 millió forinttal a felsőzsolcai ÁMK Városi Könyvtára lett gazdagabb.

A pályázat elsősorban a könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatások fejlesztése szerepel. A már elavulttá vált könyvár-informatikai eszközállományának modernebb, fejlettebb, felhasználóbarát fejlesztését az eszközök lecserélésével tervezzük

A pályázat részként beszerzésre kerülnek új számítógépes munkaállomások (6 db) és az azokhoz tartozó szoftverek: operációs rendszer és minden munkaállomáson irodai szoftvercsomag. Egy számítógépen meg szeretnénk teremteni a lehetőségét új könyvtári szolgáltatások bevezetésének: professzionális képszerkesztés, kiadványkészítés, weblapszerkesztés.

Fogyatékkal élők – gyengén látók – számára az önálló könyvtárhasználat elősegítése érdekében egy monitorral ellátott képernyőolvasó-készüléket is be kívánunk szerezni a projekt keretében, mely elősegíti az önálló információszerzést.

A projekt megvalósulása során beszerzendő eszközök, munkaállomások, szoftverek, eszközök célja az országos, térségi és helyi könyvtári szolgáltatások kialakítását és közvetítését lehetővé tevő IKT infrastruktúra fejlesztése. A projekt által megvalósuló fejlesztésekkel az elsődleges célunk a jelenlegi olvasókör megtartása, színvonalasabb kiszolgálása. A megújult és újonnan bevezetett szolgáltatások ismertté válásával hosszú távon új olvasók megjelenésére is számítunk, akik igénybe veszik hagyományos könyvtári szolgáltatásainkat.

A projekt megvalósulása a fogyatékossággal élő (csökkentlátó) emberek számára is új lehetőséget nyújt az önálló információszerzésre. A szociálisan hátrányos helyzetű olvasóink hozzáférnek olyan korszerű szolgáltatásokhoz, informatikai eszközökhöz, melyeket anyagi lehetőségeik különben nem engednének meg. Ezt szolgáltatási díjaink önköltségi áron való tartásával, és ingyenes szaktanácsadással is igyekszünk kiegészíteni, szükség esetén személyre szabottan bemutatva a korszerű informatikai eszközök használatát, kezelését.

Célunk, hogy a megújult és újonnan bevezetendő szolgáltatásokkal a könyvtárba betérő lakosok a könyvtár állandó látogatóivá váljanak, tudva azt, hogy itt hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz, IKT (Információ és kommunikáció-technikai)eszközökhöz, ezáltal is segítve az életen át való tanulás folyamatát.

Olyan könyvtári infrastruktúrafejlesztés a célunk, melynek szolgáltatásait a kistérségi könyvtári rendszer központi fejlesztésével a térség alsóbb szintű könyvtáraiba beiratkozott olvasók is igénybe vehetnek, ezáltal bekapcsolódva az országos könyvtári szolgáltatásokat létrehozó és a szolgáltatásokat közvetítő könyvtárak információs és kommunikációs hálózatába.

 

Zsolcai Hírmondó, XXI. évf., 2. sz.

Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

 • 1793 - Jean Paul Marat francia forradalmárt, írót saját fürdőszobájában leszúrta Charlotte Corday

  1944 - született Rubik Ernő mérnök, a bűvös kocka feltalálója
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00