Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark

„Információ-Tudás” bázis Felsőzsolcán

„Szerezd meg és add tovább!”

 

Felsőzsolca Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül a TÁMOP-3.2.4/08/1-2009-es számú Európai Uniós pályázatán sikeresen vett részt. Így a Városi Könyvtár 15.558.914,- forintot nyert, könyvtári fejlesztések és rendezvények támogatására.

A projekt elsősorban azt a célt helyezi előtérbe, hogy a leszakadó térségek gyermek és felnőtt népessége is megismerje, használhassa a könyvtári stratégiai tervben megfogalmazott kulturális szolgáltatásokat. Ezzel lehetőséget teremthetünk az egyenlő esélyű hozzáférések biztosításához. Ez a réteg egy olyan környezetben nő fel, ahol könyvként csak a tankönyvet ismerik. A pályázat segítségével lehetőségünk nyílna egy ifjú nemzedék elindítására, akik már a könyvtárat otthonosan, tudatosan használnák ismeretszerzés és szórakozás céljából egyaránt. Célunk olyan rendezvények szervezése, lebonyolítása, melyek elősegítik a lakosság minél szélesebb rétegeinek bevonását Felsőzsolca kulturális életébe.

A project legfőbb fejlesztési céljának egy olyan saját interaktív honlap kialakítását tervezzük, ami a fejlesztett SZIKLA adatbázis segítségével interneten keresztül elérhetővé tenné a könyvtár dokumentum állományát. Kialakításra kerül egy kétnyelvű interaktív honlap, mely lehetővé tenné az elektronikus katalógusok, adatbázisok honlapról történő használatát. A terv megvalósulásával, a távhasználatok lehetősége nemcsak a telefonra korlátozódna, hanem a honlapra is kiterjedne.

Másik fontos elem a pályázat megvalósulásában a roma lakosság bevonása a könyvtári szolgáltatásokba, ezt a gyermekeknél író-olvasó táborokon keresztül, a felnőtt lakosságnál életvezetési és internet tanfolyam megtartásával tervezzük. Havi két alkalommal előadásokat, író olvasó találkozókat szerveznénk. A megnyert pályázati összeg lehetőséget biztosít, hogy egy olyan ismertetőt készítsünk, mely felkelti a lakosság érdeklődését könyvtárunk rendezvényei iránt.

Szeretnénk a halmozottan hátrányos felnőtt lakosságot "becsalogatni" a könyvtárba, és itt az őket érintő problémákról felvilágosító előadásokat tartani. Ilyen előadásokat mentálhigiénés és a Vöröskereszt által nyújtott szakemberek segítségével képzelünk el. Az előadás részét képezné a témát átfogó könyvek ismertetése is. Ezen ismeretek megszerzésével olyan előnyökhöz juthatnának, amelyek befolyásolják életvezetésüket, gyermekeikhez való viszonyukat, és a munkaerőpiac megismerését is elősegítené.

Általános iskolás gyermekek részére író-olvasó tábort szervezünk, mely során közismert, művészekkel, alkotókkal ismerkednének meg a gyermekek, akik műveikkel, hőseikkel példaképül szolgálhatnak életük során. Reményeink szerint az előadók abban is segítséget nyújtanak, hogy a gyermekek egyaránt megismerhessék a magyar és a roma kultúrát. A tábor abban is segítségükre lesz, hogy felkelti érdeklődésüket a olvasás, az ismeretszerzés iránt.

Reméljük, pályázati elképzeléseinkkel egy olyan átfogó célt sikerült megfogalmaznunk és megvalósítanunk, melyet örömmel fogad Felsőzsolca egész lakossága óvodástól a szép korúakig.

Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

  • A Föld napja

    1724 – született Immanuel Kant német filozófus

    1876 – született Bárány Róbert magyar származású Nobel-díjas svéd orvos
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00