Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark

Összehangolt informatikai és infrastruktúrafejlesztés a felsőzsolcai és mezőkövesdi könyvtárakban

 

A Városi Könyvtár 2009. év második felében az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül a TIOP-1.2.3/09.-es számú Európai Uniós pályázaton sikeresen vett részt. Ennek során a mezőkövesdi Városi Könyvtárral konzorciumban nyert 8 millió forintot, melyből 4 millió forinttal a felsőzsolcai Városi Könyvtár lett gazdagabb.

A pályázat elsősorban a könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatások fejlesztése szerepel. A már elavulttá vált könyvár-informatikai eszközállományának modernebb, fejlettebb, felhasználóbarát fejlesztését az eszközök lecserélésével tervezzük

A pályázat részként beszerzésre kerülnek új számítógépes munkaállomások (6 db) és az azokhoz tartozó szoftverek: operációs rendszer és minden munkaállomáson irodai szoftvercsomag. Egy számítógépen meg szeretnénk teremteni a lehetőségét új könyvtári szolgáltatások bevezetésének: professzionális képszerkesztés, kiadványkészítés, weblapszerkesztés.

Fogyatékkal élők – gyengén látók – számára az önálló könyvtárhasználat elősegítése érdekében egy monitorral ellátott képernyőolvasó-készüléket is be kívánunk szerezni a projekt keretében, mely elősegíti az önálló információszerzést.

A projekt megvalósulása során beszerzendő eszközök, munkaállomások, szoftverek, eszközök célja az országos, térségi és helyi könyvtári szolgáltatások kialakítását és közvetítését lehetővé tevő IKT infrastruktúra fejlesztése. A projekt által megvalósuló fejlesztésekkel az elsődleges célunk a jelenlegi olvasókör megtartása, színvonalasabb kiszolgálása. A megújult és újonnan bevezetett szolgáltatások ismertté válásával hosszú távon új olvasók megjelenésére is számítunk, akik igénybe veszik hagyományos könyvtári szolgáltatásainkat.

A projekt megvalósulása a fogyatékossággal élő (csökkentlátó) emberek számára is új lehetőséget nyújt az önálló információszerzésre. A szociálisan hátrányos helyzetű olvasóink hozzáférnek olyan korszerű szolgáltatásokhoz, informatikai eszközökhöz, melyeket anyagi lehetőségeik különben nem engednének meg. Ezt szolgáltatási díjaink önköltségi áron való tartásával, és ingyenes szaktanácsadással is igyekszünk kiegészíteni, szükség esetén személyre szabottan bemutatva a korszerű informatikai eszközök használatát, kezelését.

Célunk, hogy a megújult és újonnan bevezetendő szolgáltatásokkal a könyvtárba betérő lakosok a könyvtár állandó látogatóivá váljanak, tudva azt, hogy itt hozzájuthatnak a számukra fontos információkhoz, IKT (Információ és kommunikáció-technikai)eszközökhöz, ezáltal is segítve az életen át való tanulás folyamatát.

Olyan könyvtári infrastruktúrafejlesztés a célunk, melynek szolgáltatásait a kistérségi könyvtári rendszer központi fejlesztésével a térség alsóbb szintű könyvtáraiba beiratkozott olvasók is igénybe vehetnek, ezáltal bekapcsolódva az országos könyvtári szolgáltatásokat létrehozó és a szolgáltatásokat közvetítő könyvtárak információs és kommunikációs hálózatába.

Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

  • 1793 - Jean Paul Marat francia forradalmárt, írót saját fürdőszobájában leszúrta Charlotte Corday

    1944 - született Rubik Ernő mérnök, a bűvös kocka feltalálója
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00