Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
EN
Share/Bookmark
"Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben
megdobogtatja az emberi szívet,
mint az ünnep és a várakozás izgalma?"
/Márai Sándor/
A MESE arról szólt…
„… a világban mindenkire rá van bízva valami. Valami nagyon fontos, amivel el kell jutni az Üveghegy elé, s aki az Üveghegy elé akar jutni, annak ismernie kell testvérét, anyját, nagyapját, tudnia kell, hogy az Üveghegy vára mindenki előtt nyitva áll, csak szeretet és tiszta szív kell hozzá. /Lázár Ervin/
A népmesékkel üzenetet kapunk és továbbítunk. Mesélhetünk, csak azért, hogy egy jót nevessünk, vagy azért, hogy a mesehősök segítségével felismerjük, hogy a céljaink eléréséhez szükség van kitartásra és bátorságra. A népmesékből megismerhetjük, hogy mit jelent a család, a közösség, a barátság, mi a félelem és bátorság. Mesélnek a jóról és a rosszról, a tudásról és a leleményességről, hogyan becsüljük meg egymást, építsünk bizalmat, törődjünk másokkal és segítsünk egymásnak. A meséhez kell egy biztonságos, jó hely, ahol a szó lélektől lélekig szállhat és egymásba fonódhatnak a tekintetek.
A Magyar Népmese Napja alkalmából a Felsőzsolcai Közművelődési Intézet és Városi Könyvtár Népmesemondó Találkozót szervezett a felsőzsolcai nevelési-oktatási intézmények óvodásai és kisiskolásai részére. A gyerekek nagy izgalommal és sok gyakorlással készültek erre az alkalomra. Meséltek a kiskakas gyémánt félkrajcárjáról, a három selyp lányról és arról, hogy ha egyszer valaki hazudni mer, többet hitelt nem érdemel. Halottuk, hogyan nevettette meg a pásztor a szomorú királykisasszonyt, hogyan hozott szerencsét a székely fiúnak az egy szem borsó, hogyan szalasztotta el a szegény ember a szerencséjét, hogy az egy szem babból kinőtt égig érő mesefán teremnek a mesék és, hogy a só az ételben szinte észrevétlen, hiányára, csak akkor döbbenünk rá, ha ízetlen az étel. Ma is szükségünk van a népmeséinkre úgy, mint a sóra az ételben.
Mondjuk, hallgassuk, olvassuk és játsszuk, éljük a mesét! Áldozzunk időt, teremtsünk alkalmat, hogy örökéletű meséink hangján megszólalhasson a múlt és a jelen bölcsessége. Szólaljon meg a mese a maga hangján, hogy gazdagodhassunk tudással és csodatevő örömmel!
A Népmesemondó Találkozóról minden gyerek élményekkel és ajándékkal tért haza.
Könyvtárunk az idén is megrendezte könyvtári éjszakáját nagy sikerrel.
Az Országos Könyvtári napok keretein belül bemutatásra került Zavodni Gréta Virág "A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt" című könyve az író-olvasó találkozón!
Mi történik éjszaka a könyvtárban? Aki szeretett volna egy csodákkal teli éjszakát eltölteni a könyvtárban, azokat a gyerekeket vártuk szeretettel, jókedvvel és sok szórakoztató programmal, játékkal!
Muzsinszki Nagy Endre festőművész halála 40. évfordulójának emlékkiállításának megnyitója a Bárczay kastélyban.
Idén nyáron is megrendezésre került a Könyvtári tábor, amin a gyerekek mindig jól érzik magukat!
A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0529-es pályázatunk zárásaként a résztvevő óvodás gyermekek egy kis kézműves kiállításon mutatták be a pályázat ideje során elkészített munkáikat.
A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0529-es pályázatunk zárásaként a résztvevő iskolás gyermekek egy színjátszó találkozó keretében adtak számot a pályázat során elsajátított tudásukról.
A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0529-es pályázatunk zárásaként a résztvevő iskolás gyermekek egy néptánc fesztivál keretében adtak számot a pályázat során elsajátított tudásukról.
A TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0529-es pályázatunk zárásaként a résztvevő óvodás gyermekek egy versmondó találkozó keretében mutatkozhattak be.
Könyvtárunk az idén is csatlakozott a Könyvtári Összefogás Hetének rendezvénysorozatához.
Könyvtári tábor 2014. július 7-14.
A rettegő fogorvos című mesekönyv bemutatóját tekinthették meg a gyerekek Víg Balázsnak - a mű írójának - közreműködésével.
A Felsőzsolcai Közművelődési Intézet és Városi Könyvtár szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Zenés Költészet Napi Barangolására 2014. április 15-én 17 órától a Bárczay-kastély földszinti kiállítótermébe.

Közreműködnek: - Orosz Gábor népzenész,
-Rákóczi Szövetség Felsőzsolcai Szervezete által megrendezett Költészetnapi Verseny kiemelkedő versmondói.

Az est második felében a Rákóczi Szövetség Felsőzsolcai Szervezete ünnepélyes keretek között megajándékozza a Csomasz Tóth Kálmán Református Művészeti Iskola Felsőzsolcai Tagintézményét egy tárogatóval.

Mindenkit szeretettel várunk!
A Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76 reprezentatív kiállításának megnyitója
Helyszín: a Bárczay-kastély földszinti kiállítóterme
László Dániel festőművész "Mária út" című kiállításának megnyitója
Könyvtárunk az idén is csatlakozik a Könyvtári Összefogás Hetének rendezvénysorozatához.
Gyermekoldal

Események
Mire emlékezzünk ma?

  • 1793 - Jean Paul Marat francia forradalmárt, írót saját fürdőszobájában leszúrta Charlotte Corday

    1944 - született Rubik Ernő mérnök, a bűvös kocka feltalálója
Nyitva tartás
Hétfő: 8:00 - 16:00
Kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 8:00 - 17:00
Csütörtök: 7:30 - 16:00
Péntek: 8:00 - 14:00